Saten Alçı Nedir?

Bu yazıda saten alçı nedir, saten alçı nerelerde kullanılmaktadır, saten alçı nasıl uygulanır? Bu sorulara yanıt arayacağız.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Saten Alçı Nedir?

Saten alçı, çimento esaslı kimyasal katkılı yüzey kaplama ve dolgu harcı malzemesidir. Yani, duvar boşluklarını tamir etmek ve kapatma için kullanılmaktadır.

Saten alçı, ince yapısı nedeniyle, yüzeyde pürüzsüz bir yapı oluşturmaktadır. Yüksek yapışma ve mukavemet gücüyle dayanıklı bir zemin sağlamaktadır. Bu nedenle saten alçıya son kat alçısı da denmektedir. Şimdi saten alçı nasıl uygulanmaktadır ve uygulamadan önce neler yapılmalıdır.

Saten Alçı Uygulamadan Önce Yüzey Hazırlığı

  • Uygulama yüzeyi sağlam olmalı, kir, toz ve gevşek sıva filmlerinden arındırılması gerekir.
  • Uygulama yüzeyi deliksiz ve gözeneksiz olmalı ve düzgün bir yüzey için beton çıkıntıları kırılması gerekir.
  • Yüzey kuru ise uygulama öncesinde hafif nemli hale getirilmeli. Direkt güneş ışığı ve sert rüzgar alan yüzeylerde uygulama sırasında hızlı kurumaya karşı yüzey suya doyurulması gerekir.
  • Saten alçıdan önce, genelde sıva alçısı yapılmaktadır.

Yukarıda detaylı ön hazırlık verilmiştir. Evde ufak tamiratlar için, yüzey sağlam olması kaydı ile direkt saten alçı uygulanabilmektedir.

Saten Alci
Saten Alci

Saten Alçı Nedir, Saten Alçı Nasıl Uygulanır?

Saten alçı “un görünümlü” çimento esaslı, kimyasal tozdur. Su ile karıştırılarak yumuşak hamur kıvamına getirilen saten alçı, bir spatula ya da mala yardımıyla duvara sürülmektedir. Ülkemizde saten alçılardan sonra, ustalar genelde 150, 180 ve 220 numara zımparaların biriyle duvarı daha pürüzsüz hale getirebilmek için zımpara yapılır.

Saten alçı kullanımları özellikle büyük duvarlarda zor olmaktadır. Boydan-boya, son kat saten alçısı çekebilmek ve alçıyla düzgün bir duvar oluşturmak ustalık gerektiren iştir. Deneyim, tecrübe ve gerekli eğitimleri alan alçı ustaları, saten alçılarla kağıt gibi pürüzsüz duvarlar oluşturabilmektedir. Duvarların düzgünlüğü terazi yardımı ile kontrol edilmektedir. Gerekirse gerekli düzeltmeler yapılması gerekir.

Önerilen İçerik :   Evim Depreme Dayanıklı Mı?  Nasıl Öğrenebilirim

Saten Alçı Nerelerde Kullanılır?

Tüm dış ve iç duvarlarda ve tavanlarda, ince sıva ve kaba sıva, brüt beton ve tavan yüzeyleri üzerine tutabilmektedir. Fakat, saten alçı iç mekan için daha uygun malzemedir. Dış mekanlarda tamirat ya da tadilat yapılacaksa, tamir sıvaları veya tamir macunları kullanılmalıdır.

Yukarıda bahsedildiği gibi, duvarda boyadan önce, hatta astar boyadan önce, saten alçı kullanılmaktadır. Fakat uygulama sonrası saten alçı kuruduktan sonra ince zımpara yapılması gerekir.

Saten alçı, inşaat sonrasında, duvar boyanmadan önce, yapılan son kat dolgudur. Duvarda pürüzsüz ve düzgün bir görünüm oluşturmaya yaramaktadır. Ayrıca, duvarda sonradan oluşabilecek yarık ve çatlakları tamir etmek için kullanılır.

Ayrıca saten alçıyı sıva alçıdan en büyük ayrıma bir göz atalım. Saten alçı incedir, sıva alçısı ise daha kalın olmaktadır. Sıva alçı, kalın yapıda olduğu için, genelde son kat alçısı olarak kullanılmamaktadır. Sıva alçısı pürüzlü olmaktadır ve daha büyük boşluklar için kullanılır. Örnek olarak yumruk büyüklüğünde bir deliği kapatabilmek için sıva alçısı daha uygun olmaktadır. Fakat ince çatlaklar ve 1-2 santimetreyi geçmeyen yarıklarda saten alçı daha uygun olmaktadır.

Saten Alçı Uygulamak İçin Gerekli Ortam Şartları

  • Ortam sıcaklıkları: + 5 ° C ila + 30 ° C. olması gerekir.
  • Direkt güneş ışığı ve kuvvetli rüzgar altında uygulama yapmaktan kaçınılması gerekir.
  • Erimekte olan, donmuş veya 24 saat içerisinde don tehlikesine maruz kalması muhtemel yüzeylere saten alçı uygulanmaması gerekir.

Saten Alçı Teknik Bilgileri Nedir?

  • Karıştırma süresi 4 ile 5 dakika,
  • Harç dinlenme süresi yaklaşık 10 dakika,
  • Hazır harcın kullanılabilir süresi 2 saat,
  • Katlar arası bekleme süreleri 24 saat,
  • Uygulama süreleri 20 dakika,
  • İlk kat kalınlığı maksimum 15 ile 20 mm,
  • Son kat bekleme süreleri ise 2-5 gün.
Önerilen İçerik :   2023 Alçıpan Güncel Fiyatları

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir