Yığma Yapı Nedir, Yığma Yapı Özellikleri ve Çeşitleri

Yığma inşaat için çeşitli mukavemette harç ile birleştirilmiş çeşitli malzemeler kullanılabilir. Kullanılan yaygın malzemelerden bazıları tuğla, taş, beton, kaplama, gabion vb. Kullanılan malzemeye göre bazı önemli yığma yapılar kısaca açıklanmıştır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Yığma Yapı (Yığma Bina) Nedir?

Yığma yapı, en eski ama aynı zamanda en yerleşik inşaat tekniklerinden biridir. Okullar, hastaneler, ofis binaları ve apartmanlar gibi her türlü projenin yapımında kullanılabilir. Malzeme teknolojisindeki, karma tasarımlardaki ve mühendislikteki yenilikler, duvar yapımını eski binalara göre daha güçlü ve daha dayanıklı hale getirdi. Duvarcılık, çeşitli nedenlerle bugün en iyi inşaat yöntemleri arasında yer almaktadır.

Yığma Yapıların Avantajları ve Dezavantajları

Estetik Çeşitlilik: Duvar üniteleri çeşitli malzeme, boyut, renk, doku ve şekillerde gelir. Bu, mimarlara güzel ve kişiselleştirilmiş yapısal elemanlar tasarlama fırsatı verir. Mimari yığma birimler, kırsal alanlarda harmanlanırken kentsel uygulamalarda dikkat çeken doğal bir görünüm sunar. Her iki durumda da, duvarın görünümü çevredeki ortamı tamamlar.

Sürdürülebilirlik: Yığma duvarların yüksek termal kütlesi vardır, bu da sıcaklık dalgalanmalarını en aza indirir ve ısıtma ve soğutma yüklerini yoğun olmayan saatlere kaydırır. Bu, binalar sakinleri için rahat bir ortam sağlarken genel ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürme yeteneğine sahip olduğundan enerji tasarrufu sağlar. Verimli bir termal performansın yanı sıra, duvar, sessiz ve rahat bir atmosfere katkıda bulunan akustik yalıtım sunar.

Dayanıklılık ve Güvenlik: Yığma birimler, dayanıklılık ve sağlamlığın yanı sıra yangına dayanıklılık da sunar. Yığma sistemler, rüzgarlar ve depremler gibi doğa güçlerine karşı büyük direnç göstermiştir. Bu nedenle yığma, esnek tasarımda kullanılan yaygın bir yapı tekniğidir. Yığma yapılar yıllar boyunca test edilmiş ve geliştirilmiştir, her zaman yapısal bütünlüğü ve yolcu güvenliğini destekleyen iyileştirmeler aranmaktadır.

Önerilen İçerik :   İnşaattan Ev Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Geniş Uygulama Alanı: Yığma yapı hemen hemen tüm bina kategorilerinde bulunabilir, ancak ticari uygulamalarda çok popülerdir. Yığma birimler yıllar boyunca kiliseler, devlet daireleri, adliyeler, okullar, üniversiteler, hastaneler, kütüphaneler vb. Binalar oluşturmak için kullanılmıştır. Yığma yapı, modern mühendisliği geleneksel tasarımla dengeleyebilir ve tasarımcılar ve inşaatçılar için birçok olanak sunar.

Sigorta Maliyetlerinde Tasarruf: Yığma, yüksek sıcaklığa maruz kaldığında yanmaz, erimez veya bükülmez olduğundan yapı malzemeleri arasında üstün yangın dayanımı sunar. Sigorta şirketleri bunu yığma bina primlerine yansıtmaktadır. Yangına dayanıklı malzemeler, önemli ekipmanları korurken yolcular için maksimum güvenlik sağlar. Yığma yapı, otomatik sprinkler ve diğer yangından korunma önlemleriile tamamlandığında yangın güvenliği artar.

Bakım Masrafları: Duvarlar kırılmaz, paslanma, göçük, bükülme ve çürüme yapmaz. Bu nedenle yığma yapıların bakım maliyetleri daha düşüktür. Ayrıca, duvar ünitelerinin uygun koşullarda kalması için herhangi bir yeniden boyama veya derin temizlik gerektirmez. Daha önce de belirtildiği gibi, yığma yapı yüksek mukavemete sahiptir, bu da onu sık sık temasa veya diğer nesnelerden olası darbelere maruz kalan duvarlar için uygun hale getirir.

Duvarın özellikleri arasında tasarım esnekliği, çeşitli dokular, yapısal dayanıklılık, kalıp direnci, dayanıklılık, basit bakım ihtiyaçları ve rekabetçi maliyet sayılabilir. Bu özellikleri sayesinde yığma, tarih boyunca ve modern zamanlarda en çok kullanılan yapım yöntemlerinden biri olmuştur.

  • Yığma inşaat istenildiği anda başlayabilir. Kelimenin tam anlamıyla, bir gün bir sözleşme imzalanabilir ve işçiler ertesi gün başlayabilir. Bu hız, saha dışında hazırlanması veya üretilmesi gereken inşaat malzemeleri ile mümkün değildir.
  • Duvar projeleri, diğer inşaat işleriyle aynı anda hareket edebilir. İnşaat hızı, sadece daha fazla işçi ekleyerek de artırılabilirken, diğer yöntemlerin süreçte darboğazları vardır.
  • Yığma projelerde çok az hata olma eğilimindedir çünkü duvar müteahhitleri şantiyede kalır ve temel prosedür çok basittir. Hatalar oluştuğunda, bunlar genellikle kolayca düzeltilebilecek küçük sorunlardır.
Yigma Yapi Ozellikleri
Yigma Yapi Ozellikleri

Yığma Tuğladan Ev Yapımı

Yığma yapılar betonarme binalardaki gibi iskelet sistemine sahip değildir. Taşıyıcı nitelikte olan taş duvar, kerpiç ve tuğla gibi yapı elemanlarının üst üste konulmasından ve harçla birbirine bağlanmasından oluşmaktadır. Üst üste konulan ve harç ile bağlanan elemanlar düşey yükleri birbirine aktararak iletmektedir.

Önerilen İçerik :   Enerji Kimlik Belgesi Nereden Nasıl Alınır?

Yığma Yapılar ve Deprem

Yığma tuğlalı binaların deprem sırasında mukavemetine ilişkin, yığma tuğlalı binaları kurallarına uygun yapıldığı zaman bütün duvarlar taşıyıcı sistem olarak vazife görmektedir. Bu nedenle binanın depreme karşı dayanımı daha da artmış olmaktadır.

Yığma Yapı Çeşitleri

Tuğla, taş, gazbeton, biriket, kerpiç gibi yapı elemanları kargir birim olarak adlandırılır ve yığma binalarda taşıyıcı sistemi oluşturmaktadır. Yığma binalar aşağıdaki şekilde dört sınıfa ayrılır.

  1. Donatısız yığma binalar,
  2. Kuşatılmış yığma binalar,
  3. Donatılı yığma binalar
  4. Donatılı panel sistemli binalardır.

Yığma Yapı Örnekleri

Bu tip yapılarda yalnızca duvarlar taşıyıcı nitelikte olmaktadır ve duvarın her bir elemanı üzerine düşen gravitasyonel yükü sırayla aşağıya aktarmaktadır. Yığma yapılara en iyi örnekler eski köy evleri ya da ambarlardır.

Yığma Tuğla Kaç Kat Çeker

Gerek ahşap yapılar gerekse yığma tuğla binaların bir, iki ve nadiren 3 katlı olabileceğidir. Daha önceki deprem yönetmenliklerinde ahşap, yığma türü binalar ile ilgili depreme dayanıklılık hususunda açıklayıcı hususlar bulunmaktadır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir