İmarlı Arsa ile İmarsız Arsa Nedir, Farkları Nelerdir?

Ülkelerin ayrılması gibi iller de belli parsellere ayrılmıştır. Parseller belli ölçülere belli kotlara göre ayrılmıştır. Bu parseller üzerinde yapı yapılması için gerekli özellikleri taşıması gerekmektedir ve bu özelliklere ek olarak çevrenin yapıma uygun olması gerekir. Arsalar genellikle bunu tanımlamaktadır. Parselin yanındaki parsellere göre belli kurallar dahilinde belli mesafelerde olması gerekmektedir. Aynı zamanda kotlara göre kat adetleri vs. bunlarda parsellere göre belirlenmektedir.

Tarım arsa yapılmazken, üzerinde yapı inşaatı yapılan ve parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçalarına denir. Bu arsalar imarsız ve imarlı olarak ayrılır. İmarsız ve imarlı arsa arasındaki farkı iyi bir şekilde bildiğinize göre arsa alımı yapmak oldukça önemlidir. Ayrıca imarsız arsa alınmaması gerekir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

İmarsız Arsa Nedir?

Yapı inşaatları için toprak çeşitleri önem taşımaktadır. Toprağın her alanında yer alan zemin yapısıyla yapının temel yapısına uyumlu proje yapılması gerekir. İmarsız arsa bu bağlamda üzerinde belediye tarafından herhangi imar ifraz durumunun yapılmadığı arsa olarak tanımlanır. Bu sebeple bu bölgelere daha doğru bir tabirle tarla veya arazi adı verilmesi doğrudur. İmarlı arsa ve imarsız arsa arasındaki fark için söylenecek en doğru şey belediye tarafından korunmaya alınan ve belediyelere ait olan arsa sistemidir. Ayrıca bazı tarım arazilerinin daha düşük oranlarda imar izni bulunmaktadır. Bu nedenle bu arazilere yapılaşma yapılmaz.  Hiç imara açılmayan arazilerde vardır. Bunlar devlet arazileridir. Şuurlandırma sonucu imara açılmaktadır. Devletten kiralama yolu ile açılan araziler de vardır.

Imarli Arsa ile Imarsiz Arsa Farklari Nelerdir
Imarli Arsa ile Imarsiz Arsa Farklari Nelerdir

Arsa Alımlarında Dikkat Edilecekler

İmarlı arsa, yapı şirketleri için önem taşımaktadır. Bu bölgelere yapı yapılması sorun olmamaktadır ve ayrıca yapı tamamlandığında imarlı arsa alanında kalan yapı iskân belgesine uygun olmaktadır. Ancak imarsız arsa yapılara uygun olmaması ile birlikte bu bölgelerin alımının yapılması uygun değildir. İmarsız arsa alımı yapılır. Ancak imarsız arsaların tarla gibi kullanılması önemlidir. Arsa alımlarında dikkat edilmesi gereken diğer durumlar;

Önerilen İçerik :   İç Mekan Tasarımında Retro Mobilya Seçimiyle Nostaljik Dokunuşlar

• Arsa alımlarında arsanın değeri ve arsanın hisse oranlarına bakılması gerekir. Hisseli tapuya sahip arsa alınmaması gerekir.

• Tapu kapsamında imarsız arsa ve imarlı arsa kıstaslar bulunur. Tapu içinde arsa kelimesi geçiyorsa imarlı arsayken geçmiyorsa imarsız arsadır.

• Arsanın alınacağı bölgede toprak yapısının iyi bilinmesi gerekir.

• Arsayı görmeden alım yapılmaması gerekir. Özellikle satılmak istenilen arsa söz konusu ise yerinde görmeden ve bölgeye danışmandan yardım almadan satın alma işlemleri yapılması doğru değildir.

İmar Affı Nedir?

İmar affı veya halk arasında bilinen adıyla imar barışı, izinsiz ve ruhsatsız yapılara yapı kayıt belgesi alınmasını sağlanan tasarıdır. Ayrıca yine geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz da imar barışıyla yapı kayıt belgesi almaya hak kazanan yapılara bağlanabilir.

2018 yılında imar barışı, 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan bildiriyle ilan edilmiştir. Tasarının amacı, deprem riski olan ülkemizde afetin zararlarını en aza indirmek için yapılmıştır. Yapılara ruhsat verilerek risklere karşı güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. İmar barışından yararlanabilecek yapılar 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması gerekir. Bu tarihten sonra yapılan yapılar imar barışına dahil edilmemektedir. İnşa halinde olan yapılarda durum daha farklı olmaktadır. Yapı kayıt belgesi alınan yerlerde inşaata devam edilir.

Akla ilk gelen sorulardan bir tanesi 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan yapıların nasıl tespit edildiğidir. Bunun için belediyeler, uydu görüntülerine bakarak tespit etmektedir. İmar barışından yararlanmak isteyenler, yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapıldığını ispat etmesi gerekir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir