Subasman Nedir, Subasman Kotu Kaç Olmalı

Gelişmekte olan teknoloji ile birçok sektörün ilerlemesi ve çağa ayak uydurması açısından önem arz eden bir olgudur. Bu sektörlerin içerisinde özellikle yapı ve inşaat, önemli bir yere sahip olan alandır. İnşaat sektöründeki gelişmelerde pek çok terim duyulur hale gelmiştir. Subasman nedir, sorusu da inşaat sektörüne hâkim olmak isteyenler için cevaplanması gereken bir konudur. Subasman nedir, nasıl belirlenmektedir gibi soruların yanıtını bu yazıda bulabileceksiniz

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Subasman Nedir?

Subasman, Fransızca “soubassement” kelimesinden dilimize gelmiş olan ve üst temel veya yapı eteği gibi anlamlara gelen bir terimdir. Ancak bu anlamlardan ziyade subasman olarak telaffuz edilen ve bu haliyle sektörde sıklıkla kullanılan ifadelerden bir tanesidir. Subasman için sahip olunan en yaygın kanı, çağrışımından dolayı, su basma tehlikelerini önlemek ile ilgili bir kelime olduğudur. Ancak subasmanın özünde böyle bir anlamı olmamasına rağmen, bu işlemin gerçekleştirmesi, bina zeminin yola göre alçakta kalması durumunu değiştirerek su baskını gibi tehlikeleri ortadan kaldırır. Binalarda subasman yapımının amacı, binada zemin yüksekliğini yoldan ya da araziden daha yükseğe çıkararak yapıyı olası dış etkenlerden korumaktır. Subasman perdesi aracılığı ile yapıların zemin kotu düşük bir maliyetle yol tretuvar seviyesine getirilmektedir. Az önce de belirtilen üst temel olarak tercüme edilen bu terimin asıl kullanım alanı binaların zemin veya temel bölümleridir. Subasman yapımı, binaların zeminlerinin ihtiyacına göre belirlenir. Bu nedenle her yapı için subasmanın şart olduğu söz konusu değildir.

Subasman Kotu Kac Olmali
Subasman Kotu Kac Olmali

Subasman Kotu Nedir?

Subasman nedir, sorusu ile birlikte subasman kotu ve bu kotun belirlenebilmesi konusunda firmalar oldukça önemli bir aşamadır. Subasman kotu, zemin kotu olarak da bilinen bir kelimedir. Söz konusu yapının imar planlarında farklı bir şekilde belirtilmediği takdirde, subasman kotu 0,00 ile 1,20 aralığında uygulanır. Bina için uygun olan subasman kotunu belirleyebilmek için öncelikle 0,00 kotunun belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, inşaatın zemin kat yapımı sırasında beton dökme işlemlerine geçilmeden önce, inşaatın sahibi olan kişi veya firma, belediyeye başvurarak kotlandırma işleminin yapılması için ilk adımı atması gerekir. Belediye, imar yönetmeliği esas alarak kotlandırma çalışmasını yapmaktadır.

Önerilen İçerik :   Tretuvar Nedir Nasıl Yapılır?

Subasman Kotu Nasıl Belirlenir?

Bu yönetmelikte kot belirleme noktasında pek çok yöntemden bahsedilmektedir, fakat imar planların aksi bir madde yoksa, mevzu bahis yapı için yoldan kotlandırma işlemi uygulanması gerektiği yer alır. Yine ilgili yönetmelikte, subasman kotunun binaların bulunduğu parsel için kot alınan yol cephesi, bina köşeleri hizasındaki en yüksek tretuvar seviyelerine göre kot verildiği altı çizilmektedir. Tretuvar seviyesi kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesi 0,18 metre üzeri olduğu belirtilir.

Subasman Perdesi Nedir?

Subasman nedir, konusuna ek olarak değinilmesi gereken bir diğer detay ise subasman perdeleridir. Subasman perdeleri, subasman kotu ile temel üst kotu arasında bulunan kısma verilen addır. Subasman perde yüksekliği, imar planlarından farklı bir ölçü verilmemiş ise yönetmeliğe göre 1,20 metre gibi bir sınırı vardır.

Subasman Perdesi Nasıl Yapılır?

Yapının temelinin atılmasından sonra belirlenen kot seviyelerine göre, temel üst seviyeden başlanarak kararlaştırılan yüksekliğe uygun şekilde subasman perdesi oluşturulur. Subasman perdesi beton ve kalıp olarak tamamlandıktan sonra geri kalan alanı tesisat döşeme gibi işlemler yapılmaktadır ve üzeri dolgu malzemesiyle örtülür. Bu dolgu malzemesi ıslatılma ve daha sonra sıkıştırılma işleminde geçer. Son olarak bu malzemenin üzeri hasır donatıyla kapatılır ve grobeton dökülmesi gerekir. Bütün bu işlemlerin tamamlanması ile subasman imalatı tamamlanmış olacaktır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir