PVC pencere ve kapı sistemlerinde kullanılan PVC profillerin toplam uzunluğunun hesaplanmasında kullanılan ölçü birimi metretüldür. İki boyutu olan ancak boyutlardan biri sabit olduğu için tek boyut olarak kabul edilen ve kullanılan malzemelerin boylarını hesaplamak için kullanılan bir ölçüdür.
PVC pencere sistemlerinin fiyatlandırılmasında m² kullanılmamaktadır. Bunun nedeni, 1 m²’lik bir alanda farklı PVC doğrama altlıklarının kullanılmasıdır. Doğramada kullanılan PVC profillerin miktarları da bu farklılıklardan dolayı değişiklik gösterebilir. Bu farklılıklar m² cinsinden yapılan hesaplamada farklı fiyatlara neden olmaktadır. Bu nedenle doğrama için en iyi yöntem doğramada kullanılan PVC profillerin metretül hesaplamaktır. PVC pencere sistemleri fiyatlarında sadece camlar m² olarak hesaplanmıştır.
Metretül cinsinden hesaplamaya; kasa, pencere ve kapı kanatları, toplantı korkulukları, cam çıtaları, bu raylarda kullanılan destek sacları, contalar, birleştirme takozları, su tahliye kapakları ve destek sacları montaj vidaları dahildir. Metre cinsinden hesaplamaya tek açılım, çift açılım, sürme vb aksesuarlar, mermer denizlikler, camlar, tesisat ve yalıtım malzemeleri, nokta detay profilleri (kenar dönüşleri, kapama ve kasa profilleri) ve kapı panelleri dahil değildir. Bu nedenle PVC pencere maliyetini öğrenmek için metre cinsinden hesaplamaya dahil olmayan ürünlerin fiyatları da dikkate alınmalıdır.
Her PVC pencere ve kapı sistemleri için metre cinsinden hesaplamaya dahil edilen ürünler, belirli koşullar altında ilgili seri için standartlarda tanımlanan, üretildiği gibi kabul edilen ve daha sonra değiştirilmeyen sistemleri içerir. Metretül cinsinden hesaplamaya dahil olmayan diğer bazı PVC kapı ve pencere sistemleri için hesaplama müşterinin tercih ettiği malzemelere göre yapılır. Bunun nedeni sistemde kullanılan aksesuar ve gözlüklerin farklılık gösterebilmesidir. Doğramanın teknik detaylarından dolayı detay profillerinin sisteme dahil edilmesi gerekebilir. Müşterinin PVC pencere tercihine ve teknik detaylarına göre değişeceğinden seçenekler sabit değildir. Tüm etkenlerden dolayı bu ürünlerin her biri ayrı ayrı fiyatlandırılmakta ve sonrasında PVC pencere fiyatlarına dahil edilmektedir.
Metretül Hesaplama
İnşaat işlerinde, mt birimiyle hakedişe giren bazı pozlar şunlardır;
- Süpürgelik (granit, ahşap, seramik, alüminyum vb.)
- Korkuluk
- Doğrama, kutu profil vb. profiller
- Boru
- Bordür
- Harpuşta, denizlik vb. aksesuarlar
Bu örnekler giderek artırılabilmektedir. Hepsinin ortak yönü, m2, m3 gibi hesaplamaya girmeye uygun olmayan geometrik formların olmasıdır. Örneğin granit kaplama metrajı yapacaksınız, duvar ve zemin alanlarını m2 olarak hesaplanır. Ancak katta toplam 1000 metre uzunluğunda 5 cm’lik bir süpürgelik varsa, bunu 0,05 x 1000 = 50 m2 olarak hesaplayarak keşfe m2 olarak girmek mantıklı değildir. Çünkü süpürgelik lineer bir iştir, hem sahadaki uygulama maliyeti hem de malzeme maliyeti, 30×30, 40×40 gibi zemin ve duvar kaplamalarından farklıdır. Bu nedenle daha pratik bir şekilde mt cinsinden miktarı fiyatlandırılır ve hesaplanır.
Örnek Metretül Hesaplamaları
PVC Metretül ve Maliyet Hesaplama
Üstte yer alan PVC pencere yüksekliği 1.50 metre ve genişliği ise 1.50 metredir. PVC pencere maliyetleri hesaplanırken, kullanılan tüm profiller sayılmaktadır. Fiyat çıkartılırken mtül hesabı kullanılmaktadır. Pencerede yükseklik olarak 1.50 mt 3 adet dikey profil bulunmaktadır. 2 adet kanatta 1.5 mt dikey profil vardır. Toplamda 5 adet dikey profil bulunur. Bu; 5×1.50 = 7.50 mtül olarak hesaplanmaktadır.
Yatay profil olarak 2 profil vardır. Hesaplandığında; 2×1.5 = 3 mtül bulunur. 65cm uzunluğunda 2 adet yatay kanat profili vardır. Bu da 2×0.65 = 1.3 mtül etmektedir. Şimdi toplayalım: 7.50 + 3 + 1.3 = 11.8 mtül 1.50*1.50 pencerede 11.8 mtül profil bulunduğunu hesapladık. Yani pvc profil 11.8 mtüldür.
Bu rakamları, firmanın verdiği fiyatla çarpıyoruz. Mtül başına fiyatı 50.00 TL olarak kabul ederek fiyat çıkartalım. 11.8×50,00 TL =590,00 TL Bu sadece PVC doğramanın fiyatlandırmasıdır. Komple pencere için, açma kolu, cam, fitil gibi her türlü aksesuar ve malzeme dahil edilmesi gerekir. Bir kanat açılımı, kol gibi aksesuarlar toplamda 50 TL olarak hesaplayalım. Profili hesapladıktan sonra sıra cama gelir. Pencerenin genişliği ve yüksekliğini çarpıyoruz. 1.50×1.50 = 2.25 metrekare. Bu rakamı firmanın verdiği camın fiyatı ile çarpıyoruz. Camın metrekaresi 100 TL olarak varsayarsak; 2.25 x 100 = 225.00 TL Eğer PVC pencere pervazlı olacak ise, dönülen pervazın metresi hesaplanması gerekir. 4 tarafı pervaz olacaksa 1.50×1.50 metrekare bir pencerede 1.50 x 4 = 6 metre pervazı, firmanın verdiği pervazın fiyatı ile çarparız. Pervazın metresini 30 TL olarak kabul edersek 6 x 30 = 180 TL
- PVC Profil = 590.00 TL
- Aksesuar = 50.00 TL
- Isıcam = 225.00 TL
- Pervaz = 180.00 TL
- TOPLAM = 1.045 TL+K.D.V
Pimapen Metretül Hesabı
Kapı, pencere gibi maliyet hesaplarında neden metre kare kullanılmamaktadır? Çünkü o doğram ölçülerine 4 mt de profil kullanılır 40 mt de kullanılabilir, kanatların sayısı, kayıtların sayısı, metretülü azaltır veya arttırır, bu nedenle kullanılan tüm profil hesaplanmaktadır. Teklif verilirken m2 olarak verilebilir ancak maliyet analizinde doğramalar mt ve camlar m2 olarak ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Cam hesaplamaları; metre kare olarak yapılmaktadır, çünkü o ölçülerdeki metre kareye yapılacak cam alanı değişmemektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?