Epoksi Nedir, Epoksi Nasıl Yapılır?

Hakkında çok az şey bilenen bazı kimyasal ürünleri aslında sıklıkla kullanmaktayız. Epoksi de bunlardan bir tanesidir. Son dönemlerde gündem haline gelen Epoksi hakkında bilmeniz gerekenlerin detaylarını derledik.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Epoksi Nedir?

Epoksi reçine, benzersiz elektriksel ve mekanik direnç özelliklerine sahip ısı ile sertleşen bir polimerdir.

Epoksi Reçine Nedir?

Epoksi reçine terimi, nihai üründeki ya da epoksi reçinesindeki herhangi bir temel bileşeni sertleştirilmesi için kullanılır. En az iki epoksi grubu içeren monomerlerden yapılan ısı ile sertleşen bir polimer türüdür. Epoksi reçineler, sertleştiriciler kullanarak homopolimerize edilebilmektedir.

Ortam sıcaklığı kürleme ya da termal kürleme için kullanılabilen çeşitli kürleme yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar, çok asitler, işlevli, aminler, merkaptanlar, fenoller, alkoller ve asit anhidritleri içermektedir ve genelde kürleme ajanları ya da sertleştiriciler olarak anılmaktadır.

Epoksi Nedir
Epoksi Nedir

Epoksi Nasıl Yapılır?

İki parçalı epoksi reçinesi, epoksi reçinesinin bir parçasıdır. Genelde bisfenol A kimyasal bileşimine dayanmaktadır ve diğer kısımlar, sistemin halka açıklığından sistemi çapraz bağlayan sertleştiricilerdir. Kürleme, güçlü bağlar oluşturabilmek için moleküler zincirlerin kimyasal reaksiyonunu ifade etmektedir. Sertleştirme ajanı ve reçine veya katalizör, güçlü bir sert malzeme oluşturabilmek için birleşir.

Epoksi reçinesinin sertlik katsayısını artırabilmek için termoplastik polimerler eklenebilir. Kürlenme seviyesi, reçine tarzına, kullanılan kürleme bileşiğine ve kürlenmenin meydana geldiği sıcaklığa bağlı olmaktadır. Sonuç, ihtiyacınıza göre çeşitli epoksi reçineleri kullanmayı seçebilme imkanınız vardır. Süper performansı sayesinde epoksi reçinesi, koruyucu kasklar, uçak bileşenleri gibi ek güç sağladığı kanıtlanmış dinamik bir malzemedir.

1 parçalı epoksi sistemi önceden karıştırılmış 2 parçalı bir sistemdir. Ayrıca, kürleme ajanı çok reaktif değildir. Bu sebeple sistem, moleküler ağırlık büyümesini veya viskoziteyi artırmadan birkaç ay rafda durabilmektedir. Polimerizasyonu başlatabilmek ya da uygun bir katalizör, destekleyici ekleyebilmek için genelde belirli bir sıcaklığa yükselmesi gerekir.

Önerilen İçerik :   Strüktür Nedir?

Reçinenin sentezi, polifenolün genelde bisfenol A, alkali koşullar altında çok fazla epiklorohidrin ile reaksiyonunu içermektedir. Saflık çok yüksek olduğu için erime noktası düşüktür (40-50 santigrat derece) ve eritildiğinde çok yavaştır. Kristalleşme sebebi ile genelde uzun süre sıvı kalmaktadır. Sıvı benzeri davranış genelde yalnızca monomerik epoksi reçinelere çok yakın bir yerde elde edilmektedir ve viskoziteyi, oligomerizasyon artırmanın bir yoludur.

Epoksi Reçine Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Çoğu durumlarda, güçlü bir yapıştırıcı olarak kullanılan epoksi, ahşap ve metal gibi çeşitli malzemeleri kolayca yapışabilir. Epoksi reçineler, genel amaçlı yapıştırıcılar olarak satılan çoğu nalburda bulunmaktadır.

Epoksi reçine süper yapışkan yapısı ile birlikte harç ve çimento için bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, garajlarda veya mekanik ekipmanların bulunduğu diğer ortamlardaki bodrum katları için mükemmel kaymaz kaplama sağlamaktadır. Özelliklerine göre epoksi reçine, endüstriyel kaplamalar ve sert köpük malzemeler için de kullanılabilmektedir. Bunu güçlü bir fiber takviye ile plastiğin parçası olarak düşünebilirsiniz.

İnşaat Sektöründe Epoksi Kullanım Alanları

Çoğu zaman epoksi, ahşap, metal ve daha fazlası gibi çeşitli malzemelere kolayca yapışabilen güçlü bir yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Epoksiyi genel amaçlı bir yapıştırıcı olarak satılan çoğu yerde bulabilme imkanınız vardır.

Epoksi süper yapışkan yapısı ile birlikte harç ve çimento için bağlayıcı olarak kullanılabilir. Ayrıca, dilediğiniz başka ortamlarda döşeme için mükemmel bir kaplama olarak geçmektedir. Özelliklere bağlı olarak epoksi ayrıca sert köpük malzemeler ve endüstriyel kaplamalarda kullanılabilmektedir. Ayrıca güçlü, fiber takviyeli plastiklerin bir parçası olarak görebilirsiniz.

Epoksi Zemin Kaplama Nedir, Niçin Tercih Edilir?

Epoksi zemin kaplama, günümüzde fazlası ile tercih edilen bir yapı malzemesidir. Epoksi, termosetler grubu içerisinde yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Epoksi reçine avantajlı özellikleri ile geçirimsizlik konusunda en iyi kimyasal zemin kaplamasıdır. Epoksi, epoksi reçinesi ve bir kürlenme ajanından meydana gelmektedir ve zaman içerisinde özelliklerini kaybetmez.

Önerilen İçerik :   Döşeme Nedir, Döşeme Tipleri ve Çeşitleri

Özellikle epoksi zeminler dışardan gelebilecek her türlü fiziksel darbe ve kimyasal çözücülere karşı dayanıklılık sağladığından, uzun yıllar boyunca kullanılabilme özelliği bulunmaktadır. Bir epoksi zemin kaplamasının ömrü yaklaşık 25 yıldır. Bu sayede tüketicilere tasarruf sağlamaktadır.

Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri

• Aside, suya ve alkaliye karşı direnci çok yüksektir.

• Aşınma ve sürtünmeye karşı dayanıklıdır.

• Kimyasal ve yağlara karşı dirençlidir.

• Yüzeyi kir tutmamaktadır ve kolay temizleme özelliği vardır.

• Yüzeyi kaymayan bir yapısı vardır.

• Kokusuz ve hijyeniktir.

• Bakteri oluşumuna ve çoğalmasını engellemektedir.

• Kuvvetli yapıştırma gücüne sahiptir.

• Dekoratif uygulamalarda geniş renk yelpazesine sahiptir.

• Estetik görünümü vardır.

• Uzun ömürlüdür.

• İzolasyon özelliği vardır.

• Uygulama süresi kısadır.

• Etkin, hızlı ve tasarrufludur.

• Kaplanacak alanı kırık ve çatlak bölgeleri tamamen doldurmaktadır ve dümdüz bir alan oluşturur.

• Uygulanan alanlarda estetik, hoş ve güzel bir görünüm oluşmasını sağlamaktadır.

Hatalı Yazımlar

Epoksi bazen yanlış yazılmaktadır. Ekopsi, epoksil ve apoksi gibi yanlış yazan ve söyleyen vardır. Doğru yazılışı epoksi’dir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir