Tretuvar Nedir Nasıl Yapılır?

Tretuvar; araç yoluyla yürüyüş yolunu ayırmak ya da binayı suya karşı korumak amacı ile bina çevresine yapılan yürüyüş yolu, kaldırım olarak tanımlanır. Genellikle yollarda, özellikle de şehir geçişleri gibi hem araç trafiğinin hem de yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde yayaların güvenli bir şekilde hareket edilmesi için inşa edilmektedir. Aynı zamanda binaları suya karşı korumak, bina çevresinde yürüyüş alanları oluşturmak için de inşa edilmektedir. Tretuvar genel anlamda yürüyüş yolu, kaldırım olarak adlandırılmaktadır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Tretuvar Nedir?

Tretuvar, yürüyüş yolu, yaya kaldırımı gibi anlamlara gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. İnşaat sektöründe sıkça kullanılır. Genel kullanımı araç yoluyla yaya yollarını birbirinden ayırmak şeklinde olsa da aynı terim binalar için de kullanılır.

Tretuvar mı Tretuar mı?

Tretuvar kelimesi günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Tretuvar, Fransızca dilinden Türkçeye geçmiştir.

Tretuvar Nasil Yapilir
Tretuvar Nasil Yapilir

Tretuvar Nasıl Yapılır?

  • İlk önce tretuvar eğimi ve genişliğine göre, zemin tesviye edilerek sıkıştırılmış ve sağlam bir satıh elde edilmektedir.
  • Yol projelerinde yapılacak tretuvarlar, kot farkını oluşturabilmek ve dolguyu tutmak için bordür taşı kullanılmaktadır. Yüksekliği 30 cm olan prefabrik beton yapı elamanı olan bordür, altına 5 ile 10 cm kalınlığında grobeton atılarak sabitlenmektedir.
  • Bordür taşları arasında minimum 350 kg/m³ çimento içeren harç kullanılır ve derzlerdeki harç kurumadan dolgu işlemine geçilmeyecektir.
  • Stabilize, kırmataş, blokaj, beton, çimento stabilizasyonu gibi malzeme kullanılarak hazırlanan temel üzerine gevşek halde 15 cm, sıkışmış durumlarda 8 ile 12 cm kalınlığında çok ince taneli olmayan, kil silt gibi malzeme içermeyen kum tabakası serilmektedir.
  • İleride oturma olmaması için dolgunun sıkışmasına özellikle dikkat edilmesi gerekir. Yapılan dolgu üzerine beton ya da projede yer alan kaplama malzemesi olarak granit, kilitli parke taşı, veya karo ile kaplanır.
Önerilen İçerik :   İnşaat Mühendisliği Mezunları için Tavsiyeler

Kaplamada büyük parke taşlara kullanışa derzler, derz kumu gibi ince taneli malzemelerle, küçük parke taşı kullanılırsa bitümlü malzeme ya çimento harcı ile doldurularak kaplamanın stabilizesi sağlanarak bozulmalar ve oturmaları engellenmiş olur. Eğer kaplama malzemesi yerine beton kullanılacaksa, kot dikkate alınarak beton atılmaktadır ve yüzeyin düzgünlüğü için perdah yapılarak düzgün bir satıh elde edilmektedir. Son olarak tretuvar yüzeyinde biriken suları tahliye edilmesi için düşük kot tarafına oluk taşlarından kanal yapılmaktadır ve olası su birikmelerinin önüne geçilmiş olur.

Günümüzde bina çevrelerine yapılan tretuvarlar genelde betondan yapılırken yol kenarlarına yapılan tretuvarlar ise dolgu üzerine kilitli parke taşı ya 30×30, 20×20, gibi boyutlarda karo malzeme kaplanarak yapılır. Tretuvar yapımında dikkat edilecek en önemli nokta; dolgunun yeteri kadar sıkıştırılmasıdır. Günümüzde yapılan imalatlarda sıklıkla rastlanan bozukluk; dolguların yeteri kadar sıkıştırılmamasıdır ve sonuç olarak tretuvarlarda oturma yaşanmasıdır.

Tretuvar Betonu – Tretuvar Taşı Örnekleri

Tretuvar Yüksekliği

Kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesi 18 cm. üstü olarak kabul edilmektedir. Tretuvar yüksekliği, kaplama, beton, bordür dahil yerine göre 20 ile 40 cm aralığındadır. Yanındaki saha ya da yol kotuna göre yüksekliği 20 ile 30 cm geçmemesi gerekir, aksi halde kullanışsız olmaktadır.

Tretuvar Genişliği

Tretuar genişliği, çevre şartına göre değişmektedir. Yönetmeliklere göre belirli bir ölçü verilmemiştir ancak genelde 120 ile 150 cm aralığında olmaktadır. Kaplama malzemesi burada çok önemli etkendir. Örnek olarak 30×30 ise 30 un katı olması gerekir.

Tretuvar Betonu

Genellikle C12/15 – C20/25 aralığı tercih edilir. Yaya trafiğine maruz kalacağından dolayı daha düşük beton tercih edilmemesi gerekir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir