Akrilik boya, su bazlı (çoğu), hızlı kuruyan ve kuruduğunda suya tepki vermeyen bir boyadır. Bu, onunla su kullanabileceğiniz (veya kullanamayacağınız), kuruması için çok uzun süre beklemeniz gerekmeyeceği ve kuruduktan sonra tekrar sıvı ortamla lekelenme konusunda endişelenmeyeceğiniz anlamına gelir. Ancak akrilik boyanın ne olduğunu gerçekten bilmek ve özelliklerini öğrenmek istiyorsanız, bu makale akrilik boya hakkında daha iyi resim yapmanıza yardımcı olacak derinlemesine bilgiler sağlar.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Akrilik Boyayı Ne İçin Kullanıyorsunuz?
Akrilik boyayı birçok amaç için kullanabilirsiniz. Şu anda bir sanatçı olarak gelişiyorsanız, onu kullanabileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz:
- Kağıt üzerine boyamak için. Her türlü kağıt üzerinde çalışır ve bu nedenle akrilik boya harika ve çok yönlüdür.
- Bir tuval üzerine resim yapmak için. Bu yeni başlayanlar için korkutucu olabilir. Bu yüzden akriliklerle resim yapmak için bir sanat günlüğü kullanıyorum. Bu süreçte stres yok, bu yüzden gerçekten rahatlayabilir ve deneyler yapabilirsiniz.
- Plastik, kil, ahşap ve hatta tekstil gibi diğer malzemeleri süslemek için. Bu sayede evinizdeki birçok şeyi dekore edebilirsiniz. Uzun zaman önce raflarımın arkasını bile boyadım.
- Bu şaşırtıcı gelebilir, ancak bazen yapıştırıcı olarak kullanabilirsiniz. Diyelim ki basit bir kolaj yapıyorsunuz ve yapıştırıcınız bitti. Akrilik boya kullanabilir ve görüntüyü üzerine koyabilir ve kurumaya bırakabilirsiniz.
Akrilik Boya Hangi Yüzeylerde Çalışır?
Yukarıda da belirttiğim gibi, akrilik boya çok yönlüdür ve birçok farklı yüzeyde kullanabilirsiniz:
- Kağıt
- Tuval
- Tekstil
- Kil
- Plastik
- Odun
- Bardak
Ancak farklı yüzeylerde kullanmak, farklı kuruma sürelerine ve farklı etkilere sahip olacağınız anlamına da gelir. Plastiğin kuruması kağıda göre daha uzun sürer. Kağıt onu daha iyi emer, plastik ise hiç ememez.
Akrilik Boyalar Güvenli Midir?
Tamamen güvendeler. Akrilik boyanın size zarar verebilecek dumanı, kokusu veya kimyasalları yoktur. Bunun nedeni su bazlı olmalarıdır. Bu nedenle çocukların onlarla oynaması güvenlidir. Keskin bir kokusu olan akrilik boyanız varsa, onunla çalışamayacaksanız, çok eski olup olmadığını kontrol eder ve ondan kurtulun.
Akrilik Boya Su Geçirmez Mi?
Akrilik boya su geçirmezdir. Bu, kuruduktan sonra sulu boyaların aksine suyla tekrar etkinleştiremeyeceğiniz anlamına gelir.
Akrilik Boya Çabuk Kurur Mu?
Akrilik boyanın kuruma süresi boyadığınız yüzeye, markasına, kalınlığına vs. bağlıdır. Ama genel olarak çabuk kuruyan boyalardır, hele ince bir kat boya sürerseniz. Hâlâ sabırsızsanız, daha hızlı kurutmak için bir ısı tabancası kullanabilirsiniz.
Akrilik Boyanın Özellikleri
Kalıcılık (Işık Haslığı)
Boya ışığa dayanıklı ise, ışığa maruz kalmasından kaynaklanan herhangi bir değişikliğe direneceği anlamına gelir. Yani, temelde, akrilik tablolarınızı uzun süre saklayabilirsiniz ve renk değiştirmez veya solmazlar.
Akrilik boya ararken, resminizin ne kadar kalıcı olmasını istediğinizi düşünün. Sizin için önemli değilse, onu atlayın ve diğer özelliklere odaklanın. Boyalarınızın ışık haslığı seviyesini test etmek istiyorsanız, bir parça kağıt boyayın ve bir pencerede doğrudan ışık ve güneş ışığına maruz bırakın. Kağıdın bir yarısını açıkta, diğer yarısını gizli veya gölgede tutun. Ardından, zamanla, boyanın solmasının ne kadar sürdüğünü göreceksiniz.
Viskozite
Viskozite, boyanın kalınlığını ifade eder. Bu nedenle kalınlıklarına göre farklı akrilik boya türleri vardır:
- Ağır gövde – çok kalın, genellikle sanatçı kalitesinde akrilik boya, koyu boya teknikleri ve dokuları için kullanılır
- Yumuşak gövde – daha ince boya, çok az fırça izi bırakır veya hiç fırça izi bırakmaz, boyaması daha kolay
- Akışkan – kıvamları ağır krema gibidir, renkleri çok canlıdır (bazen dökülen boya olarak adlandırılır)
- Yüksek akış – o kadar akıcıdırlar ki, kağıdınızın üzerinden küçük nehirler gibi akabilirler. Ayrıca renkleri süper canlıdır ve hatta suluboya gibi davranabilir ve görünebilirler, ancak çok daha yoğun tonlar ve doygunluk ile.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?