İnşaat kereste fiyatları 2023 yılına ait hazırlanan güncel fiyat listesi tablo şeklinde yazımız içerisinde değerli takipçilerimizin bilgilerine sunmayı hedefledik. İnşaat keresteleri genelde çatılarda, çatı iskelelerinde, kalıp ve kalıp iskelesinde, pencere ve kapı gibi doğramalarda, zemin kaplamaları gibi birçok alanda kullanılabilir. Fiyat tablosunda;
İnşaatlık kereste fiyatı, 5 x 10, 10 x 10, 5 x 15, kereste metreküp fiyatı, çatı kereste fiyatı, 1 adet kereste fiyatı, çam ve ithal kereste fiyatı, fırınlanmış ya da silinmiş kereste fiyatı, inşaat kalas fiyatı ayrı ayrı ele alınmaktadır. Yazımızda belirtilen kereste çeşitleri olarak çam kerestesi dikkate alınmıştır. Çam kerestesi, inşaat piyasasında sıklıkla tercih edilmesi ile birlikte kolay işlenebilme yeteneği nedeniyle dikkate alınmıştır. Fiyatlar yaklaşık piyasa fiyatı olup KDV dahil ve kesinlik arz etmemektir. Kayba uğramamak adına güncel ve kesin fiyatları yetkili satıcılardan edinmeniz gerekir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Kereste Adet Fiyatı Nasıl Hesaplanır?
Kereste fiyatları piyasa üzerinde genelde adet olarak değil paket ya da metreküp bazında belirlenir. Ancak 1 adet kereste fiyatı ya da metraj açısından hesaplama örneğini merak ediyorsanız yazının devamında öğrenebilirsiniz.
Kerestelerin m3 satışının yanında piyasada genelde 6 adet, 4 adet gibi oranlar ile paketlenerek satıldığı görülür. Bu bakımdan örneğin 3 metre boy dikkate alındığı taktirde;
- 1 adet 5×10 Sibirya çam kereste fiyatı: 0,05 m x 0,10 m x 3 m x 10.800 TL/m3 = 162 TL
- 1 adet 10×10 Sibirya çam kereste fiyatı: 0,10 m x 0,10 m x 3 m x 10.800 TL/m3 = 324 TL
- 1 adet 5×15 Sibirya çam kereste fiyatı: 0,05 m x 0,15 m x 3 m x 10.800 TL/m3 = 243 TL
- 1 adet 5×12,5 Sibirya çam kereste fiyatı: 0,05 m x 0,125 m x 3 m x 10.800 TL/m3 = 203 TL
Burada kereste metrajı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında zayiat konusu gelir. Keresteler işlem gördüğünde bir miktar kayba uğramaktadır. Yani 9×9 kereste işlem gördükten sonra 8×8 ölçülerinde gelebilmektedir. Alışveriş öncesinde zayiat konusunda net bilgiler öğrenerek metraj ve fiyatlandırma çalışmaları yapılmasında fayda vardır.
Kereste Özellikleri
- İnşaatlık Kereste: Genelde ladin ve çam gibi ağaçlardan üretilmektedir ve 5×10, 10×10, 5×15 gibi ölçülere göre siparişler verilir.
- Sibirya Çam Kerestesi: Sibirya bölgesinde yetişen karaçam ve sarıçam gibi ağaçlardan üretilmektedir. Yetiştiği bölgenin özelliklerinden dolayı değişik lif dokusu ve çaplara sahip olabilmektedir.
- Sarıçam Kerestesi: Sibirya bölgesinde sıkça bulunmaktadır. İnşaat sektöründe pencere ve kapı gibi yapı elemanlarında kullanılır. Vidalama ve tutkal tutma özellikleri fazladır.
- Kızılçam Kereste: Yağlı yapısından ötürü oldukça uzun bir ömre sahiptir. Bu nedenle zemin kaplama ve çatı elemanlarında kullanımına sıkça rastlanmaktadır.
- Karaçam Kereste: Kızılçam ile benzer özellikler sahiptir. Her ikisi de yerli bir çam türü olup yağlı yapısı ile ön plana çıkar. Kullanım alanları benzerdir.
Kaliteli Kereste Nasıl Anlaşılır?
İnşaat yapımlarında veya farklı bir kullanım amacı ile kereste almak isteyenler alacakları malzemenin kaliteli olmasına dikkat etmeleri gerekir. Bu noktada pek çok hususa dikkat edilmesi çoğu zaman yeterli olmaktadır. Örneğin böcek vs. giriş yeri olmayan, çürüme gözlenmeyen ve parçalanmamış olan keresteler her zaman daha kaliteli olmaktadır. Ayrıca kerestenin çıkartıldığı ağacın iyi bir tür olması ve iyi işçilikten geçmesi de keresteleri kaliteli yapan etkenler arasındadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?