Pursantaj Nedir?

Kelime anlamı yüzde oran olan pursantaj, metraj ve keşif hesaplamalarında hakediş ödemelerinde kullanılır. Kısaca ödeme yöntemidir. İnşaatta çalışan işgörenlerin, çalıştıkları saat ve günleri gösteren, ücret hesaplamasında ve işin herhangi bir konudaki ayrıntısı hakkında bilgi edilmesinde yardımcı olacak bilgilerin kaydedildiği deftere “puantaj defteri” denmektedir.

Ödeme konusunda etkin hesaplama imkanı sağlayan pursantaj, özellikle inşaat sektöründe kullanıldığı söylemek mümkündür. Tabii bu hesaplamaları gerçekleşirken süreç içinde belli başlı unsurlar yer almaktadır. Bu sayede ele alınan hesaplama ile birlikte miktar üzerinden yüzde kapsamında ödeme gerçekleşmektedir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Pursantaj Nedir?

Pursantaj kısaca ödeme biçimidir. Daha doğrusu ödeme biçimi hesaplaması olduğunu ifade etmek mümkündür. İnşaat üzerinden özellikle farklı alanda yapılacak hesaplamayla birlikte ödeme gerçekleşmektedir. Bu ödemeler için süreç içinde yer alan durumlar ele alınmaktadır ve yüzdeler üzerinden hesaplama sağlanmaktadır.

Pursantaj
Pursantaj

Pursantaj Ne İşe Yarar?

Yapılacak ödemeler konusunda pursantaj bir yüzde hesaplaması gerçekleştirir. Özellikle bunlar içerisinde keşif hesaplamaları, metraj veya hakediş ödemeleri yer almaktadır. Genellikle yukarıda verilen üç unsur ile birlikte pursantaş üzerinden hesaplama gerçekleşmektedir ve ödeme sağlanır.

Pursantaj Kayıtları İle Görevli Kişi Neleri Kaydeder?

Puantaj kayıtları ile görevli kişi:

  • İnşaatta fiilen çalışanların kimlik bilgileri,
  • Çalışanların çalışma süreleri,
  • Çalışanların yaptıkları işler,
  • İnşaatta çalıştırılan taşıt araçları,
  • İnşaatta çalıştırılan iş makineleri ve çalıştırma sürelerini düzenli olarak deftere kaydeder.

Pursantaj Cetveli Nedir?

Proje ve mahal listelerine bağlı olarak hangi imalat seviyesinde sözleşme bedelinin hangi oranda ödeme yapılacağını gösteren belgeye pursantaj cetveli denmektedir. İşin yüzde olarak ne kadarının bittiği belirtir.

Pursantaj Cetveli Nasıl Hazırlanır?

Yüklenici firma ve işveren pursantaj hesabı yapmaktadır. Öncelikle metraj ve keşif işlerinin gerçekleşmesi gerekir. Bu hesaptan sonra aylık olarak yapılacak anlaşmalarla birlikte, hakedişler aylık üzerinden hesaplanmaktadır. Her basamağın toplam iş üzerinden yüzdesi belirlenerek pursantaj cetveli hazırlanmaktadır.

Önerilen İçerik :   İstinat Duvarı Nedir?

Pursantaj Nasıl Hesaplanır ve Pursantaj ile Hakediş Hesabı Nasıl Olmalıdır?

Pursantaj hesabı için yüklenici firma işveren firmayla birim usulü fiyatlama üzerinden anlaşır. Aylık olarak anlaşılması durumunda hakedişlere aylık olarak ödeme yapılması gerekir. Aylık ödeme yapılması durumunda o ay yapılan işin miktarıyla birim fiyatları toplamı çarpılarak, o ay için hakediş tutarı belirlenmektedir. Kâr ve maliyet üzerine bir anlaşma yapılması durumunda, o ay yapılan maliyet tutarı üzerine yüklenicinin kar oranı eklenerek aylık hakediş tutarı belirlenmektedir.

Anahtar teslim bir iş anlaşması söz konusu olduğunda bu durumda işin maliyet durumu baştan belli olduğu için pursantaj durumu kolay bir şekilde hesaplanmaktadır. Anahtar teslim işlerde ilk başta bir maliyet söz konusu olduğu için hesaplama farklı yöntemler ile yapılabilmektedir. 1 senelik bir iş üzerine anlaşılmışsa işi yüzdelere bölerek her ay maliyet üzerinden hesaplama yapılarak pursantaj ödemesi yapılabilir. Böylece işveren ve yüklenici firma konusunda herhangi bir anlaşmazlık çıkmadan konu hallolmaktadır.

Pursantaj İle Metraj ve Maliyet Hesabı

Örneğin bir iş için yaklaşık keşif çıkarmamız gerekiyor. Fakat her iş için tek tek metraj hesaplayarak birim fiyat analizi yapacak zamanımız yoksa ya da işin böyle bir ehemmiyeti yoksa bu durumda nasıl yaklaşık hesap yapılmaktadır?

Yapının katlarına ve alanına göre ilk başta inşaat alanı hesaplanır. Daha sonra bir takım yaklaşımlarda bulunulur. Örnek olarak 1 m2 inşaat alanında yaklaşık 0,38 m3 beton gider. Bu daha önceki tecrübelerden edilen bir bilgi diyelim. Şimdi pursantajdan demir metrajı hesaplanabilir. Demir pursantajı 80 kg/m3 diyelim. Bu durumda İnşaatta toplam beton miktarından yola çıkarak demir tonajını da yaklaşık olarak hesaplanır. Benzer bir şekilde kalıp pursantajımızla kalıp metrajı da hesaplanabilmektedir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir