Grobeton Nedir, Grobeton Nasıl Dökülür?

Grobeton, çimento miktarının katmanlarda bulunan sıvı miktarından daha düşük olduğu bir karışımdır. Agrega/çimento oranı ne kadar yüksek olursa, beton o kadar yalın olur. Yağsız betonda, agreganın birim yüzeyi başına yağlama sağlamak için daha az miktarda macun bulunur ve bu nedenle agreganın hareketliliği kısıtlanır. Grobeton ‘Zengin değildir’, yani çimentonun suya ve tabii ki agregaya oranı düşük olacaktır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Grobeton Nedir?

Grobeton, kullanılan çimentonun sudan daha az olduğu bir karışımı ifade eder. Agrega/çimento oranı yüksek olan betona grobeton denir. Teknik olarak, çimento içeriği yüzde 10’un altına düşerse karışıma yağsız beton karışımı denir.

Agrega/çimento oranı yüksekse beton daha fazla eğilir. Yüzey birimi başına düzgünlük ve agrega sağlamak için daha az macun bulunduğundan, agregaların hareketliliği daha düşüktür. Kaldırım için mevcut inşaat uygulamaları, kısaltılmış (DLC) bir grobeton tabakası gerektirir. Bu, üzerine üstyapı kalitesinde beton plakaların yerleştirildiği bir temel tabakası görevi görür.

Grobeton Amacı

Toprağı kapatmak ve temel oluşturmak için düz bir yüzey oluşturmak için, üzerine genellikle 5-10 cm kalınlığında bir beton tabakası yerleştirilir. Örneğin, ince malzeme, örneğin Kum, bir kaldırım veya toprak işleri tabakasındaki çatlakları doldurmak için kullanılır.

Grobeton Nasil Dokulur
Grobeton Nasil Dokulur

Grobeton Avantajları

  • Grobeton temel işlevi, temel betonuna düzgün bir yüzey sağlamak ve temel betonunun toprakla doğrudan temasını engellemektir.
  • Temellerin altında grobeton kullanılmaktadır.
  • Grobeton, ana temelin (radye, izole veya başka herhangi bir tip) yerleştirilebileceği düz bir yüzey sağlamak için kullanılır.
  • Diğer bir amaç, ana temeli alttaki topraktan korumaktır, çünkü topraktaki nem veya sülfat gibi diğer kimyasallar betona saldırabilir ve betonu zayıflatabilir.

Grobeton, beton temele düzgün bir yüzey sağlama amacına hizmet eder. Ayrıca temel betonunun toprakla doğrudan temasını önlemeye yardımcı olur. Bu, düz olmayan veya kirli alanlar için düz bir zemin sağlamak için iyi bir seçenektir.

Önerilen İçerik :   Kış Aylarında İnşaat Yapılır mı?

Grobeton Kalınlığı

İşte çeşitli yapılarda önerilen grobeton değeri;

  • Baraj ve su tutucu yapı temelleri = 75 mm.
  • Zorlu koşullarda temel için kalınlık = 100 mm.
  • Fosseptik ve kanalizasyon rögar kalınlığı gibi küçük yapılar için = 50 mm
  • Bir bina kalınlığının izole edilmiş temeli için = 75 mm.
  • Tampon veya radye temel kalınlığı için = 50 mm

Grobeton Basınç Dayanımı

  • M-5 dereceli beton, toplam 5 MPa’lık bir karakteristik mukavemet verecektir.
  • M-7.5 dereceli beton, toplam 7.5 MPa’lık bir karakteristik mukavemet verecektir.

Grobeton Döşeme

İşte grobeton döşeme prosedürü;

  • Grobeton yerleştirmeden önce alttaki yüzeyi, çizimlerde gösterildiği gibi bitiş derecesi ve kotlarında 13 mm 1/2 olacak şekilde sıkıştırın.
  • Betonun yerleştirildiğinde nemli ve sağlam durumda olmasını sağlamak için, grobetonu yerleştirmeden önce alttaki malzemeyi ıslatın.
  • Hazırlanan altlık malzemesinin üzerine grobeton teslim ve serme ekipmanı dışında herhangi bir ekipmanın kurulmasına izin vermemelisiniz. Soğuk havalarda alttaki malzemeyi dona karşı koruyun. Buzu gidermek için kimyasal kullanmayın.

Grobeton, çimento miktarının katmanlarda bulunan sıvı miktarından daha düşük olduğu bir karışımdır. Bu, diğer beton türlerinin üzerine yerleştirildiği bir taban katmanı olarak ideal hale getirir. Engebeli veya kirli arazide düz bir taban sağlamak için iyidir.

Yüksek su içeriğine sahip beton, o sınıftaki diğer kaplama ve yapı malzemelerine kıyasla daha düşük bir çimento konsantrasyonuna sahip olduğu için grobeton olarak kabul edilir. Sıkı bir sızdırmazlık oluşturmak için genellikle tuğlalar veya diğer altyapı parçaları arasında sıva olarak kullanılır. Grobeton, doğru şekilde uygulanmadığında veya doğru özelliklere göre karıştırılmadığında zamanla çatlar. Başarılı Grobetonun anahtarı dikkatli hazırlıktır.

Grobeton, yol yapımında araçların üzerinde seyahat ettiği kaldırımın altındaki en düşük seviye olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir projenin başlaması için zeminin kendisinin uygun bir dinlenme yeri olmadığı projelerde bir alt temel görevi görür, böylece yollara ve binalara dinlenmeleri için sabit bir platform sağlar. Grobeton, inç kare cinsinden ölçülür. Doğru koşullarda grobeton sıvı gibi akar ve uygulama kolaylığı sağlar. Genellikle 2 inçten fazla alt taban veya yerden yüksekliğin gerekli olduğu durumlarda kullanılmaz.

Önerilen İçerik :   Zemin Etüdü Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?

Grobeton ve Betonarme Arasındaki Fark Nedir?

Betonarme, yüke dayanacak şekilde tasarlanmıştır, belirli bir dayanıma sahiptir ve güçlendirilmiştir. Yapısal çubuklu Betonarme’de tasarlandığı gibi farklı olan, grobetonda çeliğin olmamasıdır.

Grobeton ile Betonu Neden Karıştırıyorsunuz?

Yüzeyi düzleştirmeye yardımcı olduğu ve sıkıştırılmış topraktan daha kararlı bir çözüm sağladığı için yalın bir karışım, ev içi teraslarda bir alt temel olarak mükemmeldir. Zemin Perdesi – Temellerin altına döşenebileceği gibi, üzerine de grobeton döşenebilir.

Toprak Dolgusu İçin Ne Zaman Grobeton Kullanırız?

Toprak dolgunun stabil olmayacağı yerlerde dolgu olarak genellikle düşük dereceli beton kullanılır. Grobeton içinde herhangi bir donatı yoktur. Grobeton, düz yüzey çeliği sağlamak ve eğimi korumak için kullanılırken, PCC’nin yüke dayanacak bir yüzey görevi görmesi sağlanır. Grobeton taşıma kapasitesi ana şey değildir, oysa PCC’de alt zeminin taşıma kapasitesini arttırır. PCC’nin kalınlığı genellikle grobeton karışımdan daha fazladır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir