Kaynak, parçaların bir süreklilik oluşturacak şekilde ısı ve/veya sıkıştırma kullanılarak birleştirilmesi veya kaynaştırılması anlamına gelir. Kaynaktaki ısı kaynağı genellikle kaynak güç kaynağının elektriği tarafından üretilen bir ark alevidir. Ark bazlı kaynağa ark kaynağı denir. Parçaların kaynaşması, yalnızca kaynak parçalarının birlikte erimesi için ark tarafından üretilen ısıya bağlı olarak gerçekleşebilir. Bu yöntem örneğin TIG kaynağında kullanılabilir.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Kaynak Nedir?
Kaynak, alt tabaka olarak da adlandırılan iki malzemenin, dikişler boyunca yoğunlaşan ısı enerjisi kullanılarak kaynaştırılması işlemidir. Kullanılan ısı enerjisi kaynakları, birbirine kaynak yapılan alt tabaka türlerine bağlı olarak büyük ölçüde değişir.
Kaynak, eritme yoluyla füzyonu içerdiğinden, benzer erime noktalarına sahip olacakları için benzer metallerin birleştirilmesi arzu edilir. Ancak özel teknikler, kaynakçıların farklı metalleri birleştirmesine de olanak tanır! Bazen kaynaklı bir eklemi güçlendirmek için bir dolgu metali kullanılır. Isı uygulanan alt tabaka bölümleri ile birlikte tamamen erir ve güçlü bir bağlantı ile sonuçlanır. Dolgu metalleri, kaynak sırasında dikişe dışarıdan verilir.
Kaynak Nasıl Yapılır?
Metali ısıtmak için herhangi bir ark kaynağı işlemi veya oksi asetilen gazları olmadan önce demirciler vardı. Demirciler, metali bir ısıtma demiri kullanarak ısıtmak zorunda kaldılar ve metali sıvı bir sıcaklığa getirip kaynaklamak yerine, çeliği bir araya getirmek zorunda kaldılar. Bu işlem metali kaynaştırdı ve buna dövme kaynağı denir. 1800’lerin ortalarına kadar çoğu kaynak bu şekilde yapıldı. Bu kaynak işlemi uzun ve zahmetli olsa da, gaz kaynağı veya ark kaynağı ile aynı konsepte sahiptir. Esasen 2 metali bir araya getiriyorsunuz.
Kaynak Çeşitleri Nelerdir?
Kaynak yapmak elbette ciddi bir iştir. Metal parçalarını birleştirmek için kullanılır ve çok maharetli bir ticarettir. Peki, farklı kaynak türleri nelerdir ve endüstride ne için kullanılırlar?
MIG Kaynak
MIG kaynağı, yeni başlayanlar için öğrenilmesi daha kolay kaynak türlerinden bir tanesidir. MIG kaynağı aslında iki farklı kaynak türü vardır. İlki çıplak tel ve ikinci akı çekirdeğini kullanmaktır.
Çıplak tel MIG kaynağı, ince metal parçalarını birleştirilmesi için kullanılır. Flux core MIG kaynağı, bir akış ölçer ya da gaz kaynağı gerektirmediğinden dış mekanlarda kullanılabilmektedir. MIG kaynağı genelde kendin yap meraklıları ve pahalı ekipmanlara harcayacak parası olmayan hobi kaynakçıları için tercih edilen kaynaktır.
Çubuk Kaynak
Ark kaynağı olarak da bilinen çubuk kaynak, bunu eski moda bir şekilde yapıyor. Çubuk kaynak yapmak, MIG kaynağından biraz daha zordur, ancak evde denemek istiyorsanız, çok az bir ücret karşılığında bir çubuk kaynak ekipmanı alabilirsiniz. Çubuk kaynak, bir çubuk elektrot kaynak çubuğu kullanır.
TIG Kaynağı
TIG kaynağı son derece çok yönlüdür, ancak ayrıca öğrenilmesi daha zor kaynak tekniklerinden bir tanesidir ve Lincoln Electric TIG kaynakçıları yetenekli kişilerdir. TIG kaynağı için iki el gerekmektedir. Bir eli çubuğu beslerken diğer eli TIG torcu tutmaktadır. Bu torç, çelik, alüminyum, bakır alaşımları, nikel alaşımları, kobalt ve titanyum dahil olmak üzere çoğu geleneksel metali kaynaklamak için kullanılan arkı ve ısı oluşturur.
TIG kaynak makineleri paslanmaz çelik, alüminyum, kromol, nikel alaşımları, bakır, magnezyum, pirinç, bronz ve hatta altını kaynaklamak için kullanılabilmektedir. TIG, bisiklet çerçeveleri, kapı kolları, çim biçme makineleri, çamurluklar ve daha fazlası için faydalı kaynak işlemidir.
Plazma Ark Kaynağı
Plazma ark kaynağı hassas bir tekniktir ve metal kalınlığı 0.015 inç olduğu havacılık uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Böyle uygulamaya bir örnek olarak bir hava contası ya da bir motor kanadı üzerinde olabilir. Plazma ark kaynağı teknik olarak TIG kaynağına benzer, ancak elektrot girintilidir ve ark içindeki iyonlaştırıcı gazlar ısı oluşturabilmek için kullanılmaktadır.
Gazların normal kombinasyonu, plazma gazları için argon ve koruyucu gaz için argon artı %2 ila %5 hidrojendir. Helyum plazma gazı için kullanılabilmektedir, ancak daha sıcak olduğu için bu, memenin akım derecesini düşürmektedir.
Elektron Işını ve Lazer Kaynak
Elektron ışını ve lazer kaynağı son derece hassastır, yüksek enerjili kaynak teknikleridir. Elektron lazerler ve ışınları, vücuda yerleştirilebilir en küçük tıbbi cihazları kaynaklamak için gereken olağanüstü doğrulukla odaklanabilmektedir ve hedeflenebilir ve ayrıca büyük uzay aracı parçalarını kaynaklamak için gereken muazzam miktarda gücü sağlamaktadır. Elektron ışını ve lazer kaynağı çok yönlü, güçlü ve otomatikleştirilebilir süreçlerdir. Her ikisi de metalurjik ve estetik açıdan güzel kaynaklar oluşturabilmektedir. Her ikisi de uygun maliyetlere yapılmaktadır.
Gaz Kaynağı
Gaz kaynağı artık nadiren kullanılır ve yerini büyük ölçüde TIG kaynağı almıştır. Gaz kaynak kitleri asetilen ve oksijen gerektirir ve çok portatiftir. Hala bazen araba egzoz parçalarını tekrar bir araya getirmek için kullanılmaktadır.
Kaynak Yöntemleri ve Kullanım Alanları
Kaynak işlemleri, diğerleri arasında otomotiv, havacılık, enerji ve inşaat dahil olmak üzere bir dizi endüstride yaygın olarak kullanılır. Çeşitli uygulamalar için termoplastikleri, metalleri ya da ahşabı birleştirmek için kullanılmaktadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?