Herhangi bir strüktür tasarımı, insan yapımı yaratılışın temel ruhudur. Tasarım, nesnelerin yaratılmasını hayal etme ve planlama sürecidir. Geniş bir kavramdır ve anlamı bir alandan diğerine ve bir nesneden diğerine değişebilir. Bu nedenle, burada tasarımın anlamını sadece strüktür tasarım olan yapı mühendisliği alanında tartıştık.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Mimarlıkta Strüktür Ne Anlama Gelmektedir?
Strüktür tasarım, yapı mühendislerinin insan yapımı bir yapının şeklini ve şeklini oluşturan “kemikler ve kaslar” oluşturduğu mühendisliğin bir parçasıdır. İnşaat mühendisliğinin oldukça özel bir alanıdır. Strüktür tasarım, yapıların insan yaşam alanı ve ilgili kullanımları için yapısal güvenlik ile birlikte yalnızca kendi iyiliği için değil, aynı zamanda insan yaşamının güvenliği ve güvenliği için tasarlandığından önemlidir, çünkü her şey yapının yeterliliğine bağlıdır.
Strüktür Tasarım
Herhangi bir yapının tasarım süreci, inşaat teknolojisi karşısında malzeme seçimi ile başlar. Bu nedenle, malzeme, teknoloji, geometri, yapının yaşam süresi boyunca yapı yüklerini taşımaya yetecek yapı elemanlarının boyutu dahil yapının güvenli, dayanıklı ve ekonomik özelliklerini bulma süreci strüktür tasarım olarak bilinir.
Doğru malzeme ve teknoloji seçimi de dahil olmak üzere yapı düzgün tasarlanmazsa veya tasarladığımız yapı belirtilen limitin üzerinde aşırı yüke maruz kalırsa, cihaz muhtemelen amaçlanan işlevini yerine getiremez ve hem yapıya hem de cana olası zararlar dahil olabilir.
Strüktür Analizin Önemi
- Yüklü durumda yapının davranışını bilmek.
- Yapının bozulmaması için yapının yüklenebileceği maksimum yükü bilmek.
- Yer değiştirme ve deformasyonun izin verilen sınırlar içinde kalmasını sağlamak.
Strüktür Örnekleri
Kullanım durumuna, malzemelere ve yapı tipine bağlı olarak çeşitli strüktür tasarım türleri vardır. 2 yaygın tip şunlardır:
- Rijit çerçeve: kaynaklı bağlantılara sahip bir çerçeve tarafından desteklenen bir bina. Strüktür elemanlar – bu durumda, kirişler ve kolonlar – belirli bir miktarda eğilme momenti, kesme ve eksenel yük alabilir.
- Beton kabuk: İç kolonları ve payandaları olmayan, daha çok genellikle oval şekilli beton bir kabuk.
Hesaplamanız gereken yükler ve kuvvetler, tasarladığınız bina tipine göre değişir. Strüktür tasarım mühendisi birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmak zorundadır.
Bunlardan bazıları şunlardır:
- Kesme: Bu, yapının farklı bölümlerinin farklı yönlerde hareket etmesi tarafından oluşturulan gerilmedir. En uç örnekler deprem sırasında meydana gelir.
- Gerilme: esasen, bu, bir tel veya kiriş gibi herhangi bir parça üzerinde, onu uzatabilen veya kırabilen bir çekme kuvvetidir.
- Basınç: bu kuvvet yapıyı aşağı doğru iter – örneğin, normal ağırlığı ve tüm iç mekanın ağırlığı artı içerideki herkesin ağırlığı.
Bazı yapı mühendisleri ayrıca fırtınalar veya depremler gibi belirli bir riski ortadan kaldıran tasarımda uzmanlaşmıştır.
Strüktür Tasarımın Değerlendirilmesi
Yapı mühendisliğinin tarihi, yapıların çökme ve göçme kayıtlarını ve daha sonra tabii ki yapının bu çökme ve göçmesi üzerine yapılan çalışmaları ve araştırmaları içerir. Bu nedenle, strüktür tasarım dikkatli bir çalışma gerektirir. Modern ve titiz tasarımlar, ayrıntılı matematiksel analiz ve tek tip hesaplamanın mümkün olduğu bilgisayar formlarında karmaşık hesaplama araçlarıyla birleştirilen bu çalışmadan belki de gelişmiştir. Yapısal tasarımcının rolü çok önemlidir çünkü insan yaşamının güvenliği, binanın ömrü boyunca buna bağlıdır.
Strüktür Sistemin Önemi
Çerçeveli yapı, taşıyıcı yapı vb. farklı yapı sistemleri olabilir. Çerçeveli yapıda çelik çerçeveli, SSB çerçeveli, ahşap çerçeveli vb. olabilir. Yapı çeşitli yapısal bileşenlerden (temel, duvar, kiriş, kolon, levha vb.). Bu strüktür bileşenler, farklı malzemelerden (RCC, ahşap, tuğla, çelik veya diğer malzemeler vb.) yapılır. Dolayısıyla tasarım süreci, hem malzeme hem de teknoloji seçimi ile ve tabii ki çekirdek ve en önemli olan strüktür sistem seçimi ile başlar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?